Marokko neemt vervolging liquidatie Amsterdam over

De vervolging van een Marokkaanse Nederlander die wordt verdacht van een liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam wordt overgenomen door Marokko. Een delegatie van het Amsterdamse Openbaar Ministerie en de politie is naar Marokko afgereisd om het strafdossier officieel over te dragen, meldt justitie donderdag.

 De Marokkaanse politie hield de 26-jarige verdachte vorig jaar juni aan op het vliegveld van Tanger. Dat gebeurde op grond van een Amsterdams opsporingsonderzoek. Marokko weigert de verdachte, Hamza B., uit te leveren, omdat hij naast een Nederlands ook een Marokkaans paspoort heeft.

 Eind 2012 tekenden Nederland en Marokko een verdrag over wederzijdse rechtshulp. Op basis van dat verdrag is de zaak nu overgedragen. Dit laat volgens justitie zien dat vluchten naar Marokko niet loont.

 B. wordt ervan verdacht dat hij met anderen op 29 december 2012 met zware automatische vuurwapens heeft geschoten op een Range Rover waarin drie mannen zaten. Twee van hen kwamen om. Hierna werd vanuit een vluchtwagen geschoten op twee motoragenten. Zij bleven ongedeerd omdat ze zich achter hun motoren verscholen.

 Een van de schutters zou vorig jaar maart in Amsterdam-West zijn geliquideerd. Degene die de aanslag op de drie in de Range Rover overleefde was Benaouf A., schreef Het Parool eerder. A. zou een centrale figuur in de onderwereldoorlog zijn. Een goede bekende van hem werd in maart doodgeschoten in Amsterdam-Zuid. Hij zou binnenkort worden gehoord als getuige in een strafzaak over de liquidatie van de Amsterdammer Najeb Bouhbouh, die in oktober 2012 in Antwerpen werd doodgeschoten. A. stuurde die liquidatie volgens het OM aan.

 Het is niet bekend wanneer Marokko de zaak tegen B. behandelt. Het OM vertrouwt erop dat dit uiteindelijk op een goede manier gebeurt en wijst op een andere zaak die in januari 2011 werd overgedragen. De verdachte in die zaak werd in november dat jaar veroordeeld, een jaar later werd het vonnis door het Marokkaanse gerechtshof bekrachtigd en de zaak loopt nu in cassatie.

 20140513