Duo vast in internationaal onderzoek naar phishing

In een gezamenlijk onderzoek met de Belgische autoriteiten heeft de Nederlandse politie begin dit jaar een man en een vrouw in Hilversum aangehouden voor phishing. Tegelijk werden in Antwerpen verdachten aangehouden. Met de aanhoudingen denkt justitie een belangrijke criminele organisatie te hebben opgerold.

Bij doorzoekingen in Hilversum werden euro’s en ander geld gevonden, samen goed voor ruim vijftienduizend euro. De 27-jarige vrouw die werd aangehouden wordt binnenkort overgeleverd aan België. De overleveringsprocedure rond de 27-jarige man loopt nog.

De vrouw zou vanuit Hilversum naar Belgen hebben gebeld om veiligheidscodes te ontfutselen. Met die codes werden de bankrekeningen van de slachtoffers vervolgens geplunderd. Voor zover bekend heeft ze in Nederland geen slachtoffers gemaakt.

Eind 2012 bleek dat miljoenen waren geroofd van talrijke klanten van Belgische banken. België zette een onderzoek in om te achterhalen welke bende hierachter zat. Via een agentschap dat samenwerking op gerechtelijk gebied ondersteunt, Eurojust, werd Nederland bij de zaak betrokken.

2014-05-13