Fors meer mensen betalen boetes niet

 Het aantal mensen dat weigert boetes te betalen of ertegen in beroep gaat is vorig jaar flink toegenomen. Tweehonderdduizend mensen moesten in 2013 om die reden voor de rechter verschijnen, twee keer zo veel als een jaar eerder. Dat schrijft het AD maandag op basis van het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak.

Vooral het aantal mensen dat een boete kreeg voor het onverzekerd rijden in een auto steeg explosief. De RDW controleert hier sinds 2011 strenger op. Er staat een boete op van 390 euro.

De krant schrijft verder dat vorig jaar 155.500 overtreders op geen enkele aanmaning of deurwaarder reageerden. Dat is ruim twee keer zo veel als een jaar eerder. Ze moeten voor de rechter verschijnen omdat justitie hoopt dat ze wel betalen als ze een gevangenisstraf dreigen te krijgen.

Rechters vragen zich af of de maatregel zijn doel niet voorbij is geschoten. Ze zien vooral mensen verschijnen die diep in de schulden zitten en de boetes dus niet kunnen betalen. Dreigen met een celstraf heeft alleen zin bij overtreders die het geld wel hebben, maar de boetes niet willen betalen, zeggen de rechters.