Maandag zomers, dinsdag lokaal tropisch

Maandag gaat waarschijnlijk de boeken in als de eerste zomerse dag van het jaar. De temperatuur loopt in De Bilt naar verwachting op tot 25 graden. Dinsdag wordt het nog warmer en kan het kwik in het zuidoosten oplopen tot tropische waarden. Dat meldt weeronline.nl maandagochtend.

Maandag verloopt vrijwel onbewolkt en het wordt al snel warm. Bij een zwakke zuidoostenwind wordt het 21 graden in het noorden tot 25 in het midden en zuiden. Het blijft waarschijnlijk nog lang aangenaam buiten. Uiteindelijk koelt het af naar een graad of 13.

Voor dinsdag verwachten de meteorologen van weeronline.nl in het binnenland temperaturen van 27 graden. Langs de zuidoostgrens kan het wel 30 graden worden.

Zonaanbidders wordt wel geadviseerd zich goed in te smeren. De zonkracht ligt maandag en dinsdag op waarde 6, wat inhoudt dat de huid snel verbrandt. De maximale zonkracht in Nederland is zonkracht 7.

Van een landelijke zomerse dag wordt gesproken als het in De Bilt minstens 25 graden is. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst op 6 juni. Lokaal werd het vorige maand al zomers. In het Limburgse Ell steeg het kwik op 25 april tot 25,3 graden.