‘Wilders wilde boek partijgenoot tegenhouden’

PVV-voorman Geert Wilders heeft geprobeerd te voorkomen dat partijgenoot Martin Bosma een omstreden boek over Zuid-Afrika zou publiceren. Wilders vreesde dat het boek negatieve publiciteit voor de PVV zou opleveren. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag.

 Partijgenoten van Wilders moesten volgens de krant voorkomen dat het boek voor de Europese verkiezingen zou uitkomen. Toen eind vorig jaar duidelijk werd dat de beoogde uitgever het boek niet wilde publiceren mailde Wilders aan een partijgenoot dat hij dit ‘geweldig nieuws’ vond.

 In het bewuste boek, waarvan het manuscript in handen is van NRC Handelsblad, zou Bosma de stelling verdedigen dat ‘links’ van plan is de ‘Europese bevolking van Nederland’ in een minderheidspositie te brengen. Dat overkwam de blanke Zuid-Afrikanen volgens de PVV’er na het einde van de apartheid. “De Afrikaners, dat zijn wij”, aldus Bosma. In het boek zou hij oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela bestempelen als de communistische leider van een ’terreurorganisatie’.

 Het nieuws uit de krant voedt het beeld dat er een vertrouwenskwestie speelt tussen Wilders en zijn fractiesecretaris en speechschrijver Bosma. Eerder meldde de krant al dat Wilders Bosma ‘lui en onberekenbaar’ zou vinden, mede omdat hij vaak langdurig onbereikbaar was.

 2014-05-20