‘Saudi-Arabië pakt Nederlandse bedrijven aan’

Saudi-Arabië is begonnen met het instellen van economische sancties tegen Nederlandse bedrijven. De maatregelen volgen op een anti-islamitische stickeractie van PVV-voorman Geert Wilders enkele maanden geleden. Dat meldt de Engelstalige Saudische krant Arab News woensdag.

De krant citeert een bron in het Saudische ministerie van buitenlandse zaken. “Religie is voor ons een grens die niemand mag overgaan.” Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet bevestigen of ontkennen of de handelsmaatregelen daadwerkelijk worden ingevoerd. “We zijn aan het uitzoeken wat er precies aan de hand is.”

PVV-voorman Geert Wilders plaatste na het bekendmaken van het nieuws een bericht op Twitter, maar verwees niet expliciet naar Saudië-Arabië. “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht”, citeerde hij de laatste regels uit een gedicht van Henk van Randwijk. De tekst siert in Amsterdam op een monument ter nagedachtenis aan gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

In Saudi-Arabië zijn zo’n dertig Nederlandse bedrijven actief. Hoeveel daarvan worden getroffen door de maatregelen en wat die precies inhouden is onduidelijk. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet dit weekend nog weten zelf binnenkort naar Saudi-Arabië gaan om te praten over de voorgenomen handelsmaatregelen tegen Nederland.

Timmermans zei dat de Nederlandse regering direct afstand heeft genomen van de actie van Wilders toen de afbeelding opdook. Dat is ook aan de Saudiërs overgebracht. De anti-islamsticker die Wilders in december verspreidde toont gelijkenissen met de Saudische vlag. De islamitische geloofsbelijdenis op de vlag was vervangen door de tekst ‘De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif’.