CDA grootste, gevolgd door D66 en PVV

Het CDA is donderdag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement de grootste partij geworden, met vijf zetels. D66 en PVV volgen met beide vier zetels. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag, gebaseerd op gegevens aangeleverd door de kieskringen.

PvdA en VVD halen elk drie zetels, GroenLinks, SP en ChristenUnie-SGP ieder twee, en de Partij voor de Dieren één. 50Plus haalt geen zetel. D66 kreeg de meeste stemmen: 15,5 procent van de stemmen. Het CDA kreeg 15,1 procent, maar krijgt dankzij de lijstverbinding met ChristenUnie-SGP toch een zetel meer. De PVV kreeg 13,3 procent van de stemmen. De opkomst was 37,3 procent.

“Ik ben dolblij met die vijfde zetel. We blijven even sterk in het Europees Parlement”, reageerde CDA-leider Sybrand Buma voor de microfoon van de NOS. “Voor ons is het heel mooi dat we zijn gestegen naar vier zetels”, zei D66-leider Alexander Pechtold.

“Geweldig, toch vier zetels!”, reageerde PVV-leider Geert Wilders per sms. “Op naar een grote eurokritische fractie in het Europees Parlement, samen met de volgende president van Frankrijk, Marine Le Pen.”

50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein is ’teleurgesteld’ over het behaalde resultaat. “We hebben het net niet gehaald, op een tiende niet. Dat is zonde. Op basis van de exitpolls hadden we goede hoop. Maar 3,7 procent van de kiezers heeft wel op ons gestemd, dat geeft moed om door te gaan en de partij uit de bouwen tot een brede volkspartij.”

PvdA-lijsttrekker Paul Tang vindt het resultaat voor zijn partij meevallen. “We hebben het beter gedaan dan in de slechtste peilingen. We hadden natuurlijk te maken met slechte resultaten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Daar hebben hadden we last van, maar we hebben ons verhaal kunnen neerzetten.”

2014-05-26