Geen Turks-Nederlandse kandidaten naar Europa

Het lijkt er sterk op dat geen van de kandidaten met een Turkse achtergrond zijn gekozen voor het Europees Parlement. Dat blijkt uit een onderzoek van Demet TV.
De Kandidaten hebben in de grote steden Den Haag, Rotterdam en Utrecht zo weinig voorkeursstemmen gekregen, dat zij waarschijnlijk geen zitting kunnen nemen in het Europees Parlement.

Kaya Turan Kocak (CDA)  1.191 stemmen*
Alaattin Erdal (CDA)   2.285 stemmen*
Adnan Tekin (PvdA)   2.407 stemmen*
Ali Osman Bicen (D66)   1.391 stemmen*
Guliz Tomruk-Kisi (Groen Links)    523  stemmen*

Om met voorkeursstemmen gekozen te worden heb je (afhankelijk van de voorkeursstemmen die andere kandidaten hebben gekregen) minimaal 18 duizend voorkeursstemmen nodig. Echter de Turks-Nederlandse kandidaten komen in de grote steden niet eens in de buurt van deze 18 duizend, waardoor met grote waarschijnlijkheid beweerd kan worden dat zij niet zijn gekozen.

Wonder nodig

De Turkse kandidaten hebben in de drie grote steden ongeveer 2 duizend voorkeursstemmen gekregen. Dat betekent dat elk kandidaat nog ongeveer 16 duizend voorkeursstemmen nodig heeft om alsnog gekozen te worden. Een simpele rekensom waarbij gekeken wordt naar de verdeling van de Turkse gemeenschap in Nederland en het aantal kandidaten met een Turkse achtergrond laat zien dat een klein wonder nodig is dat deze kandidaten alsnog gekozen worden.

© Demet TV