Categories Nieuws Artikelen

Saudi-Arabië wil praten met Timmermans

Saudi-Arabië is bereid met Nederland te praten om het conflict naar aanleiding van de stickeractie van Geert Wilders op te lossen. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat er op korte termijn naartoe.

 Een topambtenaar van Buitenlandse Zaken is dinsdagochtend teruggekeerd van een bezoek aan Saudi-Arabië. Hij heeft gesproken met de Saudische onderminister van buitenlandse zaken Khaled al Jindan naar aanleiding van berichten dat Saudi-Arabië Nederlandse bedrijven boycotte.

 “Het bleek dat het Saudi-Arabië heel hoog zit, dat men diep gekrenkt is door de stickeractie”, zei Timmermans in de wandelgangen van de Tweede Kamer. “Maar het is duidelijk dat ik welkom ben om te komen praten.” Wanneer Timmermans naar Riyad vliegt is nog niet duidelijk. Dat gebeurt ‘niet op heel korte termijn, maar wel op korte termijn’.

 Volgens Timmermans heeft Saudi-Arabië niet bevestigd dat er handelssancties zijn. “Men zegt: op dit moment is er geen boycot. Maar tegelijkertijd merken we dat Nederlandse bedrijven geen contracten meer krijgen.” Timmermans kan geen inschatting maken van de schade die Nederlandse bedrijven tot nu toe hebben geleden.

 Timmermans wil in Saudi-Arabië uitleggen dat de Nederlandse regering niet achter de actie van Wilders staat. De PVV-leider liet eind vorig jaar stickers drukken van de Saudische vlag. Normaal staat daar de islamitische geloofsbelijdenis, maar Wilders had die vervangen door de tekst: “De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.”

 Onlangs werd duidelijk dat Saudi-Arabië Nederlandse bedrijven boycot uit woede over de actie van Wilders.

 2014-05-27