Categories Nieuws Artikelen

Onderzoek naar fraude bij Slotervaartziekenhuis

Justitie onderzoekt of oud-bestuurder van het Slotervaartziekenhuis Aysel Erbudak ruim een miljoen euro aan zorggeld van het ziekenhuis heeft onttrokken. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil haar niet bij naam noemen, maar bevestigt na een bericht van de NOS dat een onderzoek loopt naar een 47-jarige vrouw.

 Met een 65-jarige man en een 44-jarige man zou de vrouw in 2008 twee valse facturen bij het ziekenhuis hebben ingediend. Het geld dat hiermee werd binnengehaald zouden de verdachten in eigen zak hebben gestoken.

 Het onderzoek hiernaar is in het najaar van 2013 opgestart door de fiscale opsporingsdienst FIOD, onder leiding van het functioneel parket van het OM, zegt de woordvoerder. Begin mei zijn invallen gedaan in twee woningen en een bedrijf van de verdachten. Daarbij is administratie in beslag genomen.

 De mannen en de vrouw worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Na het onderzoek beslist het OM of vervolging wordt ingesteld. Wanneer dat gebeurt kon de woordvoerder nog niet zeggen.

 Erbudak zegt tegen de NOS dat uit het onderzoek zal blijken dat ze niets onrechtmatigs heeft gedaan. Het miljoen dat ze onttrok is volgens de NOS opgegaan aan een mislukt project.

 Erbudak wilde volgens de omroep een stuk grond in Turkije kopen voor tien miljoen euro. Het miljoen van het ziekenhuis zou zijn gebruikt als bankgarantie. Toen ze de rest van het geld niet rond kreeg, verloor ze het miljoen. De woordvoerder van het OM zegt hierover dat nog wordt onderzocht waar het geld aan is besteed.

 Het Slotervaart werd in 2006 door Erbudak en haar zakenpartner Jan Schram overgenomen, waardoor het als eerste algemene ziekenhuis in Nederland volledig in particuliere handen kwam. Het ziekenhuis werd inzet van een machtsstrijd tussen Erbudak en de erven van Schram, nadat die in 2012 was overleden. Ook dit onderzoek is onderdeel van die machtsstrijd, stelt Erbudak tegen de NOS. Begin dit jaar werd het ziekenhuis na lang gesteggel overgenomen door zorgondernemer Loek Winter.

 20140529