Teeven: wedkantoren spelen met vuur

Buitenlandse wedkantoren ‘spelen met vuur’ als zij reclame maken die gericht is op Nederlanders die online een gokje willen wagen tijdens het WK voetbal. Zij lopen het risico geen vergunning te krijgen, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Aanleiding is het nieuws dat buitenlandse bedrijven met het oog op het WK voetbal in Brazilië Nederlandse gokkers proberen te lokken met Nederlandstalige reclames en websites. Dat is momenteel niet toegestaan. Met het oog op een nieuwe wet die online gokken legaliseert, is met de bedrijven afgesproken dat zij zich terugtrekken.

Maar de PvdA ergert zich aan het feit dat bedrijven als Unibet zich hier niet aan houden. De Kansspelautoriteit (KSA) zou hard moeten optreden, stelde Kamerlid Mei Li Vos. “Dit is inderdaad niet in de geest van de afspraken”, erkende Teeven. “Dan speel je als aanbieder met vuur.”

Hoewel enkele partijen daarop aandrongen, wilde Teeven niet zo ver gaan dat deze wedkantoren bij voorbaat geen vergunning krijgen. De bewindsman benadrukte dat de KSA de mogelijkheid heeft om te handhaven, maar dat zij zelf prioriteiten stelt en keuzes moet maken. “Dat is niet zo vreemd, ze kunnen niet alles doen”, aldus Teeven. “De nieuwe wet is er nog niet. Bedrijven die zich nergens aan houden staan op achterstand als het gaat om vergunningverlening.”