Wilders: Kamer buigt voor Marokkanen-lobby

PVV-leider Geert Wilders vindt dat een meerderheid van de Tweede Kamer buigt voor de ‘Marokkanen-lobby’ door de stemming over de benoeming van Guido van Woerkom als Nationale Ombudsman uit te stellen. “Lafaards”, twittert Wilders dinsdagmiddag. “De man zei wat half Nederland denkt.”

Eerder op de middag liet Wilders al weten dat hij de ophef rondom de voordracht van de huidige ANWB-topman niet snapt. “Ik vind het een gotspe dat er nu zo raar over wordt gedaan.” Volgens Wilders heeft PvdA-leider Diederik Samsom verdergaande uitspraken over Marokkanen gedaan dan Van Woerkom. Wilders doelde op de uitspraak van Samsom dat Marokkanen een ‘etnisch monopolie’ op overlast hebben.

“Wat mij betreft wordt de goede man dadelijk gewoon benoemd”, zei Wilders. Zo ver kwam het niet. Op verzoek van de PvdA werd de stemming uitgesteld. De partij van Diederik Samsom wil eerst nog een gesprek met Van Woerkom.

Een flinke minderheid van de Kamer is tegen de benoeming van Van Woerkom. Aanleiding is een discriminerende uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs die Van Woerkom vier jaar geleden deed. Zo liet Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA) alvast weten dat hij tegen de benoeming zal stemmen. “Als er een schijn hangt van partijdigheid dan moet je je daarvan rekenschap geven”, verklaarde hij in de wandelgangen. De ombudsman moet onpartijdig zijn, aldus de sociaaldemocraat.

Ronald van Raak (SP) zat in de selectiecommissie die Van Woerkom voordroeg, maar leek niettemin zijn handen ook van hem af te trekken. “Er is veel gedoe ontstaan. Dat is heel ingewikkeld.” De socialist voorspelt daarom een ‘moeilijke start’, zeker omdat ook het instituut van de Ombudsman afstand van Van Woerkom lijkt te nemen.

De gewraakte uitspraak van Van Woerkom is niet ter sprake gekomen tijdens de selectieprocedure. Van Raak wil niet zeggen of dit de selectiecommissie is aan te rekenen. “Over de commissie zelf kan ik geen uitspraken doen. Nadat hij kandidaat werd, is er discussie ontstaan.” Maar dat Van Woerkom beschadigd is, dat is nu een feit, aldus Van Raak.

De selectiecommissie werd geleid door Magda Bernsen van D66. Zij wilde dinsdagmiddag inhoudelijk niet reageren. Fractiegenoot Gerard Schouw verklaarde dat alles procedureel goed is verlopen.

Van Woerkom lijkt wel op steun te kunnen rekenen van regeringspartij VVD. Er heerst een ‘positieve stemming’ in de fractie, zei fractieleider Halbe Zijlstra. Die noemde het verder ‘niet goed’ dat commotie is ontstaan. Hij hekelde het feit dat ‘inmiddels alles’ erbij wordt betrokken en zei dat er een ‘zuivere afweging’ moet worden gemaakt. Daarnaast is het gebruikelijk dat er kritische geluiden zijn. “Ook vorige ombudsmannen hebben te maken gehad met minderheden die tegen de benoeming hebben gestemd.”

Dat Van Woerkom een VVD’er is, is evenmin een probleem. “Daar heb ik nooit zo heel veel van gemerkt”, zei Zijlstra daarover. Anders is het als het gaat om kandidaten die zeer geprofileerd zijn, maar daarvan is geen sprake. “Als iemand toevallig lid is van een partij dan wordt het wel erg moeilijk om nog iemand te vinden voor dit soort ambten.”