Gevangenen dagen Teeven om versobering regime

Meer dan honderd gedetineerden die zich in de gevangenis goed gedragen spannen een kort geding aan tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Ze verzetten zich tegen de versobering van hun dagprogramma. Dat meldt het Bossche advocatenkantoor Cremers, dat de gevangenen bijstaat.

Gevangenen die zich goed gedragen, worden sinds drie maanden gekort op de weinige privileges die ze hebben, aldus advocaat Hettie Cremers. “De activiteiten op de dag zijn met negen uur verminderd en tussendoor mogen ze niet meer de deur van de cel openhouden.”

De 111 gevangenen die naar de rechter stappen komen uit in totaal vijf gevangenissen in Roermond, Alphen aan den Rijn, Nieuwegein en Veenhuizen. In de gevangenis geldt een beloningssysteem. Gevangenen die zich aan de regels houden, krijgen een groene kaart en mogen zich vrijer door de gevangenis bewegen.

Tien gevangenen uit een zesde instelling trokken zich terug omdat ze sancties vrezen als ze meedoen met het kort geding. “Die instelling staat bekend als strikt”, legt Cremers uit. “Deze gevangenen zijn niet blij met de huidige situatie, maar willen het niet slechter hebben.”

Het kort geding dient volgende week woensdag bij de rechtbank in Den Haag.