Politie krijgt sterkere pepperspray

 De politie krijgt binnenkort pepperspray met een bijna twee keer zo hoge concentratie werkzame stof. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Nu worden niet alle verdachten meteen uitgeschakeld als een agent pepperspray gebruikt. In dat geval worden ze vaak juist agressiever. Agenten zijn daarom soms terughoudend om het middel te gebruiken, zegt Opstelten.

De dosis gaat omhoog van 0,18 naar 0,3 procent natuurlijke of synthetische peper. Uit onderzoek van TNO blijkt volgens Opstelten dat dit het middel effectiever maakt, zonder dat grote gezondheidsrisico’s ontstaan.

Opstelten neemt binnenkort ook een besluit over invoering van de uitschuifbare wapenstok. De politie in Deventer en Zwolle heeft die de laatste tijd uitgeprobeerd, en de bevindingen zijn positief. “Een slag met de uitschuifbare wapenstok heeft beduidend meer impact dan een slag met de huidige korte wapenstok”, stelt Opstelten vast.

De politietop heeft Opstelten gevraagd in te stemmen met landelijke invoering van de uitschuifbare wapenstok. Opstelten gaat eerst overleggen met de politievakbonden, waarna hij op korte termijn een besluit neemt.

De politie gaat volgend jaar onderzoek doen naar andere geweldsmiddelen, naast het vuurwapen, de pepperspray en de wapenstok. Daarbij gaat het onder meer om de taser, een omstreden stroomstootwapen.

De politie krijgt ook een nieuw uniform, zoals eerder bekend werd. Het nieuwe uniform wordt vrijdag gepresenteerd. Eind december moeten alle 32.500 agenten het nieuwe uniform dragen.