Extra druk op weg door evenementen en mooi weer

Evenementen als Pinkpop in Landgraaf, de Pinksterraces in Zandvoort, het WK hockey in Den Haag en festiviteiten op het TT-Circuit in Assen zorgen tijdens het pinksterweekend voor extra drukte op de weg. Dat meldt de ANWB. Ook de verwachte tropische temperaturen spelen een rol bij de verkeersdrukte.

Vakantieparken en campings worden vanwege het mooie weer goed bezocht, zo blijkt uit een belronde van de ANWB. De verkeersdienst schat dat achthonderdduizend Nederlanders de weg op gaan voor een korte vakantie in binnen- of buitenland. Maar ook op de wegen naar de stranden, recreatieparken en attractieparken wordt drukte verwacht.

De verkeersdienst verwacht dat de drukte vrijdag rond 15.00 uur begint en dat de piek tot 18.00 uur voortduurt. Die drukte wordt vooral veroorzaakt door vakantiegangers die naar België, Frankrijk of Duitsland afreizen voor de pinksterdagen. Met name op de wegen naar de Veluwe, rond Arnhem en Nijmegen en naar het zuiden van het land bestaat een grote kans op files.

In het zuiden heeft dat vooral te maken met werkzaamheden in Maastricht aan een nieuwe tunnel in de A2 en op de E19 ten noorden van Antwerpen. In Frankrijk wordt vrijdag in Normandië de zeventigste verjaardag van D-Day herdacht. Daardoor zal het daar ook drukker dan normaal zijn op de wegen.

Tijdens het pinksterweekend worden tropische temperaturen verwacht. Zaterdag kan lokaal de 32 graden worden bereikt, op zondag is het met 20 tot 24 graden weliswaar iets koeler, maar nog steeds zomers. Tweede pinksterdag loopt het kwik opnieuw op tot lokaal 32 graden, maar behoort ook een onweersbui tot de mogelijkheden.