RIVM waarschuwt voor hoge zonkracht en verbranding

De zomerse temperaturen die dit weekend worden verwacht, brengen een hoge zonkracht met zich mee. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Het instituut verwacht dat een waarde van 7 kan worden gehaald, een kracht die maar enkele keren per jaar in Nederland wordt bereikt, en waarschuwt dan ook voor verbranding.

Het RIVM adviseert de huid te beschermen door de zon te mijden, blootgestelde delen te bedekken of zonnebrandcrème te gebruiken. Een nog niet aan de zon gewende en gevoelige huid kan volgens het instituut bij zonkracht 7 na vijftien minuten al verbranden.

Het instituut brengt de waarschuwing naar buiten omdat langdurige blootstelling aan de zon bijdraagt aan de kans op huidkanker. “Het aantal gevallen van huidkanker neemt de afgelopen jaren zeer sterk toe en onverstandig zongedrag is daarvan waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak”, aldus het RIVM.

Ook de Stichting Melanoom en KWF Kankerbestrijding waarschuwen vrijdag voor de gevaren van de pinksterzon. Verbranding op jonge leeftijd verdubbelt volgens beide organisaties de kans op melanoom, een zeer agressieve en dodelijke vorm van huidkanker.

Om jongeren hiervan bewust te maken zijn de organisaties de preventiecampagne ‘Enjoy the sun, protect your skin’ begonnen. Onder jongeren in de leeftijd van 20 tot 30 jaar is melanoom de meest voorkomende vorm van kanker.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling aan het aardoppervlak. De belangrijkste factoren die de zonkracht bepalen zijn de hoogte van de zon aan de hemel, de dikte van de ozonkolom in de atmosfeer en de bewolking.