Wilders naar rechter om dubbelmandaat

PVV-leider Geert Wilders stapt naar de rechter om het verbod op een dubbelmandaat aan te vechten. Dat heeft de PVV vrijdag laten weten. Wilders wil zijn zetel in het Europees Parlement innemen, en ook in de Tweede Kamer blijven zitten.

Wilders begint een spoedprocedure bij het Europese Hof van Justitie en het Gerecht van Eerste Aanleg, een andere Europese rechtbank. Wilders wordt bijgestaan door advocaat Geert-Jan Knoops. Die ziet ‘voldoende kansen’ om het verbod op een dubbelmandaat aan te vechten.

Wilders was lijstduwer bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, maar kreeg genoeg voorkeurstemmen om een zetel te mogen innemen. De huidige regels schrijven echter voor dat hij dan zijn zetel in de Tweede Kamer moet opgeven.

“Bijna driehonderdduizend kiezers hebben op mij gestemd. Het zou te absurd voor woorden zijn als Brussel mij zou verbieden mijn kiezers ook in het Europees Parlement te vertegenwoordigen”, zegt Wilders.