Houding Rutte over PVV-meldpunt irriteert Kamer

Premier Mark Rutte (VVD) oogstte dinsdag tijdens het vragenuurtje de hoon van de Tweede Kamer nadat hij andermaal weigerde afstand te nemen van het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. Naast de oppositiepartijen bekritiseerde ook het CDA de houding van de premier. Die bleef echter pertinent weigeren commentaar te leveren op de door de PVV gelanceerde website.

D66-Kamerlid Gerard Schouw wierp Rutte voor de voeten dat het meldpunt schadelijk is voor de Nederlandse economie. Hij vroeg de premier hoe hij van plan was de internationale reputatieschade te herstellen.

De jarige Rutte antwoordde dat hij in het buitenland blijft uitdragen dat het standpunt van de Nederlandse regering niet overeenkomt met het standpunt van de PVV. Daarnaast wees hij op de problemen die er zijn met Oost-Europese arbeidsmigranten.

PvdA-leider Job Cohen vindt dat de PVV een hetze aan het ontketenen is. GroenLinks-leider Jolande Sap sprak van ‘slap gedoe’ van Rutte en Alexander Pechtold wond zich op over de ‘joviale houding’ van de premier.

Ook Eddy van Hijum van coalitiepartij CDA vond dat Rutte zich steviger moet afzetten van het meldpunt, dat volgens hem de indruk wekt dat mensen in een bepaalde hoek worden gezet. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob vindt dat het de taak van de premier is om de vrede in de samenleving te bewaren.

“Laten we het ook niet groter maken dan het is”, antwoordde Rutte. Hij benadrukte nogmaals dat het een website van de PVV is en niet van de regering.

Volgens SP-leider Emile Roemer is het meldpunt ‘bijna discriminerend’. Hij wees er wel op dat de SP al tien jaar aandacht vraagt voor de negatieve aspecten van migratie uit Oost-Europa.

De opening van het meldpunt leidt al bijna een week tot veel consternatie. Onder meer Europees commissaris Viviane Reding, Neelie Kroes, VVD-Europarlementariër Hans van Baalen en werkgeversvoorman Bernard Wientjes spraken zich uit tegen het meldpunt. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zei dinsdagochtend nog dat Rutte een duidelijk standpuntmoet innemen over het PVV-meldpunt.

De PVV en de VVD namen het woord niet toen het onderwerp tijdens het vragenuurtje aan de orde kwam.

14 februari 2012, 15:05 
© novum