Criminele pubers krijgen enkelband

Pubers die zijn veroordeeld voor een zwaar vergrijp krijgen vanaf de komende zomer een elektronische enkelband. Jeugdzorg Nederland wil de enkelband gebruiken om veroordeelde jongeren te leren zich te houden aan afspraken die met hen zijn gemaakt, bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in het AD.

Hij benadrukt dat straffen bij jeugdzorg altijd bedoeld zijn om jongeren ervan te laten leren. De band kan een alternatief worden voor celstraf.

De enkelband kan onder meer worden gebruikt om te controleren of de jongeren wegblijven bij het huis van een slachtoffer of een hangplek. Het middel wordt alleen bij veelplegers en bij zware vergrijpen zoals een overval ingezet. De jongeren moeten minstens 15 jaar oud zijn.

Uit proeven in Utrecht, Ede en Groningen concludeert Jeugdzorg dat de enkelband alleen zin heeft als de jongeren zelf willen veranderen. Bij jongeren die zo gehard zijn dat ze de enkelband als stoer beschouwen, zou het niet werken. Het zou wel werken voor jongeren die onder groepsdruk terug dreigen te vallen.

Als uit informatie van de enkelband blijkt dat jongeren zich niet aan de afspraken hebben gehouden, hoeven ze niet direct terug de cel in. De pubers zouden moeten leren van hun fouten. Het toezicht moet uiteindelijk worden afgebouwd, zodat jongeren gewend raken aan een zelfstandig leven zonder criminaliteit.

Voor de zomer moeten regels zijn opgesteld voor elektronisch toezicht bij minderjarigen. Jeugdzorg is hierover in overleg met het ministerie van Justitie.

15 februari 2012, 08:33
©novum