Kamer: Wilders kan Europarlementariër worden

PVV-leider Geert Wilders kan Europarlementariër worden. Hij voldoet aan de vereisten, heeft de Tweede Kamer woensdagmiddag besloten. D66-leider Alexander Pechtold wil dat de Kamer onderzoekt hoe om te gaan met een mogelijk dubbelmandaat.

Tweede Kamerlid Helma Neppérus (VVD) bracht verslag uit namens de commissie die de benoeming van Europarlementariërs heeft onderzocht. Daaruit kwamen geen bezwaren naar voren die een lidmaatschap van het Europees Parlement in de weg staan, rapporteerde zij. De Kamer onderschreef vervolgens op voorstel van voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) deze bevindingen.

Pechtold vroeg Van Miltenburg daarop hoe de Tweede Kamer omgaat met het zogeheten dubbelmandaat. Hij wees erop dat het om twee voltijdfuncties gaat met twee voltijdbeloningen. Pechtold wilde ook weten hoe Wilders daar zelf tegenaan kijkt, maar de PVV-leider was niet aanwezig in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Van Miltenburg zegde toe dat ze de kwestie zal voorleggen aan het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer.

Dat Wilders zijn zetel zou claimen in Brussel, werd dinsdag al bekendgemaakt door de Kiesraad. Er zijn geen Nederlandse regels die een dubbelmandaat verbieden. Hierna volgt echter ook nog een procedure in het Europees Parlement. Op Europees niveau is er wel een verbod.

Wilders kondigde vorige week aan dat hij het verbod op het dubbelmandaat gaat aanvechten. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft dinsdag een versnelde procedure in gang gezet bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Volgens de Kiesraad is niet uitgesloten dat Wilders de EP-zetel tijdelijk mag innemen, in afwachting van een uitspraak.