PvdD bij linkse fractie in Europarlement

De Partij voor de Dieren sluit zich in het Europees Parlement aan bij de linkse groep Nordic Green Left (NGL), zo liet haar Europarlementariër Anja Hazekamp woensdag weten. Daarmee wordt de partij een fractiegenoot van de SP.

“Nordic Green Left biedt ons de kans om onafhankelijk te blijven, vast te houden aan onze idealen en tegelijkertijd samen te werken met partijen die milieu en dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan”, aldus Hazekamp. Ook de Duitse Dierenbeschermingspartij, die eveneens een zetel won in de Europese verkiezingen van vorige maand, sluit zich aan bij de NGL.

De NGL telt vooral Noord-Europese partijen en vormt in het Europees Parlement een blok met de alliantie Verenigd Europees Links (GUE). Daarin zitten veel Zuid-Europese partijen, zoals het Griekse Syriza. Als groep krijgen deze partijen meer spreektijd en geld en kunnen ze amendementen op wetsvoorstellen indienen.