Zelfrijdende auto beproefd op openbare weg

Op de Nederlandse wegen moet op grote schaal worden getest met zelfrijdende auto’s. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil dat Nederland een voortrekkersrol krijgt bij deze ‘innovatie op de weg’.

De zelfrijdende auto draagt volgens Schultz positief bij aan de doorstroming en veiligheid van het verkeer. “Bovendien rijdt een zelfrijdende auto veiliger, wat goed is voor mens en milieu”, stelt de bewindsvrouw in een verklaring.

Voordat de zelfrijdende auto veilig op grote schaal kan worden gebruikt, moeten alle automatische functies worden getest. Schultz wil dat op de openbare weg doen, omdat dan ook andere weggebruikers aan de ‘robotauto’s’ kunnen wennen.

Om de testritten op de openbare weg juridisch mogelijk te maken moeten regels worden aangepast. De minister wil hiervoor begin volgend jaar een voorstel naar de Tweede Kamer sturen. Ze wil na de zomer bekendmaken onder welke voorwaarden en waar de testritten moeten plaatsvinden.

2014-06-16