Categories Nieuws Artikelen

Van Woerkom snapt ophef over vertrekpremie niet

De nieuwe Nationale Ombudsman Guido van Woerkom snapt de ophef over zijn vetrekpremie bij de ANWB niet. Dat blijkt uit de woorden van Van Woerkom maandag in De Telegraaf. De vertrekkend ANWB-hoofddirecteur krijgt ruim drie ton mee, zo werd vrijdag bekend.

Dit nieuws leidde onder meer tot verontwaardigde reacties bij PvdA-Kamerleden en FNV-voorzitter Ton Heerts, die vindt dat Van Woerkom zijn vertrekpremie moet inleveren. Anders kan hij geen ombudsman worden, stelde hij.

“Er worden maar conclusies getrokken zonder mij wat te vragen”, reageert Van Woerkom in het Stan Huygens Journaal. “De regeling is al jaren geleden, om precies te zijn in 2011, in goed overleg met de raad van commissarissen afgesproken. Zelfs voordat mijn vertrek überhaupt speelde.” Van Woerkom wijst erop dat hij meer kon krijgen als de kantonrechtersformule zou worden toegepast, maar dat hij en de ANWB dat niet wilden.

Van Woerkom zegt verder dat het een privékwestie is en dat de ANWB ‘geen cent overheidssubsidie’ krijgt. “Het is een zelfstandig bedrijf met 4300 werknemers en een miljard euro omzet per jaar.” Ook gaat hij in zijn nieuwe baan ‘aanmerkelijk minder’ verdienen. Ondanks alle ophef heeft hij nog steeds zin in zijn nieuwe betrekking. “Ik wil me met hart en ziel inzetten voor mensen die in het overheidssysteem vastlopen.”

2014-06-16