Bedrijven willen helderheid kabinet over meldpunt

Het helpt de Nederlandse bedrijven die actief zijn in Polen niet dat het regeringsstandpunt over het PVV-meldpunt over Oost-Europeanen onduidelijk blijft. “Het zou mooi zijn als daar duidelijkheid over kwam”, zei voorzitter van de Pools-Nederlandse Kamer van Koophandel Elro van den Burg op Radio 1.

Hij is een van de ondertekenaars van een brief aan minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). Daarin wordt erop gewezen dat de bedrijven door het omstreden meldpunt imagoschade lijden.

Van den Burg wees erop dat Nederlandse bedrijven sinds 1993 22,9 miljard euro in Polen hebben geïnvesteerd. “Philips is hier heel groot, een aantal Nederlandse banken zit hier, net als diverse grote transportbedrijven.” De politiek moet volgens hem een eigen afweging maken. “Maar denk ook aan ons.”

De voorzitter zegt veel verzoeken te hebben gehad om in Poolse media te reageren op het meldpunt. “Ik ben op de landelijke televisie geweest om uit te leggen dat dit niet het standpunt van Nederland, maar een deel van de Nederlanders is.”

Waar gesprekken in Polen vroeger over Marco van Basten en Amsterdam gingen, gaan ze nu volgens Van den Burg over de PVV. “Wij moeten vaak uitleggen dat hun standpunt niet het regeringsstandpunt is. Het helpt dan niet dat daar in Nederland een soort van onduidelijkheid over is.”

Het grootste radiostation van Polen, RMF24, heeft al opgeroepen tot een boycot van Nederlandse producten. “Er is ook een grote actie opgezet om brieven naar de Nederlandse ambassade in Warschau te sturen. Daarbij heeft het radiostation een Facebookpagina over de kwestie opgezet. Het is meteen een grote actie geworden.”

Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes sprak zich eerder al uit tegen het meldpunt. Ook Europees commissaris Viviane Reding, Neelie Kroes en VVD-europarlementariër Hans van Baalen hebben kritiek geuit.

Premier Mark Rutte (VVD) weigert tot nu toe afstand te nemen van het meldpunt omdat het om een website van de PVV gaat en niet van de regering. Dat kwam hem maandag op felle kritiek van de oppositie te staan. GroenLinks-leider Jolande Sap sprak van ‘slap gedoe’ van Rutte en Alexander Pechtold (D66) wond zich op over de ‘joviale houding’ van de premier.

15 februari 2012, 11:21
©novum