Haagse Hogeschool doet aan prestatiebeloning

Studentenbegeleiders van de Haagse Hogeschool krijgen geen vergoeding als hun studenten geen diploma halen. Pas als studenten slagen, krijgen ze de vergoeding. Dat meldt SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdag.

Om hoeveel begeleiders het gaat, weet Van Dijk niet. Het Kamerlid zegt een contract te hebben gezien waarin de ‘no cure, no pay’-constructie staat vermeld. Volgens het televisieprogramma Eenvandaag, dat woensdag in een uitzending ingaat op de kwestie, volgt als een student slaagt een vergoeding van 1200 euro.

Directeur dienst onderwijs- en studentenzaken van de hogeschool Corrie Snelders reageert tegenover Eenvandaag verbaasd. “Het is voor het eerst dat ik deze brief zie en het is niet ons beleid om op ‘no cure, no pay’-basis mensen in te huren.” Snelders stelt boos te zijn en ervoor te gaan zorgen dat dergelijke contracten niet meer kunnen voorkomen.

Van Dijk stelt dat het niet veel gekker moet worden. “Dit is een hele perverse prikkel om maar diploma’s uit te delen, terwijl het gaat om de kwaliteit.” Ook GroenLinks en regeringspartij VVD zijn boos. “Het gaat erom dat de kwaliteit in het HBO omhoog gaat, dit soort praktijken helpen daar niet bij en werken fraude in de hand”, zegt VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas.

Het SP-Kamerlid wil van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) weten of een dergelijke constructie vaker voorkomt op scholen. Als dat zo is, dan moet de staatssecretaris ingrijpen, vindt hij.

Zijlstra geeft in een reactie aan Eenvandaag al aan ook te vinden dat dit soort contracten niet kunnen. De Inspectie van het Onderwijs heeft volgens hem om opheldering gevraagd bij de school.

15 februari 2012, 18:23
©novum