PvdA: Nederland linksom uit de crisis trekken

De PvdA wil Nederland linksom uit de crisis halen dat zeggen partijleider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman donderdag in een gezamenlijk interview in Trouw. De sociaal-democratische veren die ten tijde van het partijleiderschap van Wim Kok zijn afgeschud, zijn weer nodig, vinden ze.

De twee zien grote overeenkomsten tussen de PvdA en de SP. “Alles overziende staan zij wat uitgangspunten betreft waar wij staan”, laat Cohen optekenen. “Maar er zijn verschillen. Europa is echt een groot verschil.” Een keuze tussen de sociaalliberale kant van GroenLinks en D66 en de SP wil de partij niet maken. Cohen: “Ik wil een brede partij links van het midden.”

De crisis van nu is volgens Cohen en Spekman een crisis van het neoliberalisme. Ze willen dat beteugelen door over te stappen op een ander economisch model, waarin de lange termijn en werknemers centraal staan in plaats van snelle winst van aandeelhouders.

Ook willen ze mensen weer greep geven op publieke organisaties als scholen, woningbouwcorporaties en zorginstellingen. De besturen staan nu veel te ver weg van de mensen die daar gebruik van maken. In de zorg wil de partij afstand nemen van het idee van de marktwerking.

16 februari 2012, 07:07
©novum