Shariageleerde toch naar Nederland

De omstreden shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad wil toch naar Nederland komen. Woensdag blies de VU in Amsterdam een debat waarvoor al-Haddad was uitgenodigd was af, maar hij zegt vrijdag toch naar Amsterdam te komen. In een reactie tegenover de NOS zegt hij officieel nog niets te hebben gehoord van de universiteit.

Een Kamermeerderheid vroeg woensdag aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om al-Haddad niet toe te laten tot Nederland, omdat die zou oproepen tot geweld. Hij is onder meer bekend van uitspraken waarin hij joden omschrijft als varkens en ze het leger van de duivel noemt. Hij ontkent dat die uitspraken van hem zijn.

Al-Haddad, die in Londen woont, weerspreekt niet dat hij voorstander is van invoering van de strenge islamitische wetten van de sharia inclusief lijfstraffen, zoals steniging, voor overspel. Tegenover de NOS nuanceert hij wel dat dat wat hem betreft niet voor westerse landen zou moeten gelden.

Hij zegt begrip te hebben voor mensen die zijn denkbeelden radicaal vinden en wil graag met ze in discussie gaan. Al-Haddad vindt het teleurstellend dat de VU zijn uitnodiging voor het debat heeft ingetrokken na de ophef over zijn komst.

16 februari 2012, 07:47
©novum