Kliniek blundert met straling kankerpatiënten

Honderden patiënten met baarmoederkanker hebben in een bestralingskliniek in Maastricht jarenlang mogelijk een te lage dosis straling gekregen. De stralingsbron stond in een verkeerde positie. Dat meldt de Maastro Clinic dinsdag.

De apparatuur stond sinds 1995 in de verkeerde positie. “We hebben in de loop der jaren uiteraard zoals de richtlijnen voorschrijven controles gedaan en onderdelen vervangen maar daaruit bleek niet dat de bron niet goed stond afgesteld”, legt een woordvoerder uit. “Pas toen we echt naar de hele installatie keken, kwam dat aan het licht.”

“Wij zijn ernstig geschrokken en betreuren het ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren. We hebben alle betrokken patiënten en hun gynaecologen geïnformeerd en onze oprechte excuses aangeboden”, laat bestuurslid van de kliniek Maria Jacobs weten in een verklaring.

Mogelijk hebben 343 patiënten een te lage dosis gekregen. Dat is volgens de kliniek niet van invloed op de kans op uiteindelijke genezing. De inwendige bestraling wordt na een operatie voor baarmoederkanker in bepaalde gevallen als aanvullende behandeling verricht en verkleint slechts de kans op terugkeer van de tumor.

Als baarmoederkanker wel op dezelfde plaats terugkeert, gebeurt dat doorgaans binnen drie tot vier jaar. Daarom krijgen de 98 patiënten die de afgelopen vier jaar zijn behandeld extra controleafspraken aangeboden. Bij patiënten die langer dan vier jaar geleden zijn behandeld, is het risico op terugkeer op de plaats van de operatie verwaarloosbaar klein.

De verkeerde positie van de stralingsbron werd onlangs ontdekt bij een controle toen nieuwe apparatuur in gebruik werd genomen. De kliniek stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg direct op de hoogte te hebben gesteld.

2014-06-24