2014 op koers voor warmste jaar sinds metingen

De eerste zes maanden van het jaar zijn uitzonderlijk warm verlopen. De gemiddelde temperatuur lag twee graden boven de normale waarden, meldt weeronline.nl woensdag. De kans is groot dat 2014 uiteindelijk de boeken in gaat als het warmst gemeten jaar sinds het begin van de metingen in 1901.

In het eerste halfjaar was het gemiddeld 10,1 graden in De Bilt tegenover 8,1 graden normaal. Voor een recordwarm jaar hoeft de gemiddelde temperatuur in het tweede deel van het jaar slechts een halve graad boven normaal te liggen.

Het record staat nu op 2006 toen het gemiddeld 11,2 graden was. Toen verliep de eerste helft van het jaar niet zo warm als nu. Dat werd in de zomer echter ruimschoots goedgemaakt met 37 zomerse dagen waarvan er dertien tropisch waren.

Mogelijk gaat het natuurverschijnsel El Niño een bijdrage leveren aan het tot dusver al warme jaar. Wereldwijd kunnen de temperaturen daardoor oplopen.