Dam vrijgegeven na bommelding Bijenkorf

De Dam in Amsterdam, die woensdagmiddag werd ontruimd na een bommelding in de Bijenkorf, is weer vrijgegeven. Delen van het Damrak, het Rokin en de Warmoesstraat zijn ook weer open. Dat meldde de politie woensdag rond 18.30 uur. De Bijenkorf en de garage onder de Dam blijven gesloten. Trams worden nog omgeleid. 

In de Bijenkorf en de garage wordt nog onderzoek gedaan, aldus de gemeente. De panden worden naar verwachting in de loop van de avond vrijgegeven. Het onderzoek duurt nog twee tot drie uur, zo meldt een woordvoerder van de politie op de Amsterdamse zender AT5. 

De politie meldde iets na 15.30 uur dat sprake was van een bommelding. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) arriveerde rond 16.20 uur op de Dam. De bom had volgens de melder om 16.00 uur af zullen gaan, zo meldde een bron bij de politie aan Novum. De politie zei in een reactie daar geen uitspraak over te doen. 

Omstanders werd na de bommelding gevraagd zich steeds verder van de Dam te begeven. Omliggende panden werden eveneens ontruimd. De ruime afzetting was bedoeld om nieuwsgierigen op afstand te houden. Mensen in cafés die ramen en deuren hielden, mochten blijven zitten. Ook de Beurs van Berlage en Hotel Krasnapolsky werden niet ontruimd. 

20140625