VVD wil vakantierecht bijstandsgerechtigde inperken

Wie in de bijstand belandt, moet niet meteen recht krijgen op vier weken vakantie. Bijstandsgerechtigden moeten eerst een halfjaar solliciteren voordat ze twee weken weg mogen, zegt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters donderdag in het AD. “Eerst een sollicitatiebrief, dan de bikini.”

Wie zijn baan verliest en meteen vier weken naar het buitenland gaat frustreert volgens Potters zijn eigen kansen op de arbeidsmarkt. “Uit onderzoek blijkt dat je juist in het begin de grootste kans op een baan hebt. Hoe langer je in de bijstand zit, hoe moeilijker het is om eruit te komen”, zegt hij in de krant.

Per maand zouden bijstandsgerechtigden twee dagen vakantie moeten opbouwen. De Landelijke Cliëntenraad, die bijstandsgerechtigden vertegenwoordigt, spreekt in de krant van ‘stoerdoenerij’. “Alsof bijstandsgerechtigden geld hebben om weken naar het buitenland te gaan”, zegt beleidsadviseur van de raad Branko Hagen. “Vaak is het hooguit een weekje in de caravan van een bekende. Ik zie niet in hoe dit mensen helpt sneller aan werk te komen.”

2014-06-26