OM mild voor mishandelende ambulancebroeder

Justitie heeft een voorwaardelijke taakstraf geëist tegen een ambulancebroeder die in Amsterdam een omstander mishandelde. Als de man binnen twee jaar nog eens in de fout gaat, moet hij van justitie een taakstraf van twintig uur krijgen. De omstander zou de medewerker hebben belemmerd in zijn werk.

De zaak draait rond een aanrijding in augustus 2012. De aanrijding trok veel bekijks van omstanders. Er was ook een cameraman van stadszender AT5 aanwezig, maar de mishandeling zelf werd niet gefilmd.

Omstanders bemoeiden zich met het werk van de politie en de ambulancebroeders. Twee omstanders maakten zich volgens justitie druk omdat de politie in hun ogen niet goed optrad. Uiteindelijk ontstond ook discussie met de ambulancemedewerkers.

De politie vroeg de twee meerdere keren weg te gaan, maar daar gaven zij geen gehoor aan. De verdachte ambulancemedewerker bleef de discussie ook aangaan en werd uiteindelijk zelfs door een van de agenten gesommeerd om zich met de slachtoffers in plaats van met de omstanders te bemoeien.

Uiteindelijk liep de ambulancemedewerker voor het oog van meerdere agenten naar een van de twee lastige omstanders en greep hem bij de keel.

Agenten haalden de twee uit elkaar en werkten de omstander tegen de grond, waarbij hij een pees afscheurde. Hiervoor moest een extra ambulance ter plaatse komen.

Zodra de omstander de grond raakte, riep hij dat hij aangifte wilde doen tegen de ambulancebroeder. Die riep hetzelfde, maar dan over hem. “Mongool, ik ben aan het werk, laat mij mijn werk doen”, zou hij ook hebben geroepen.

De verpleegkundige verklaarde zelf dat sprake was van noodweer omdat hij een vuistslag zou hebben afgeweerd, maar op zijn collega na heeft niemand zoiets gezien. Ook waren er volgens de officier van justitie zo veel agenten aanwezig dat de verdachte niet hoefde te vrezen voor zijn veiligheid.

De officier voerde aan wel begrip te hebben voor de frustratie die de verdachte moet hebben gevoeld. De omstanders hadden zich niet met de zaak te bemoeien. Daarom had justitie voorgesteld de zaak via mediation uit te praten, maar daar wilde de verdachte niet aan.

Vanwege de omstandigheden hield de officier van justitie de eis daarom beperkt tot een voorwaardelijke taakstraf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak

2014-06-26