Categories Nieuws Artikelen

Regels rondom bijstand worden strenger

De regels voor mensen in de bijstand worden strenger. Mensen in de bijstand kunnen verplicht worden vrijwilligerswerk te doen en kunnen worden gedwongen te verhuizen als zij elders werk kunnen krijgen. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel dat dit regelt.

De voorstellen van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) zijn bedoeld om te bezuinigen en om ervoor te zorgen dat meer bijstandsgerechtigden aan het werk komen. De plannen werden begin dit jaar enigszins afgezwakt na onderhandelingen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Met het akkoord met de oppositie wist Klijnsma zich verzekerd van een meerderheid in de Eerste Kamer. Behalve de drie oppositiepartijen stemden ook VVD en PvdA voor, evenals het CDA. Tegen stemden PVV, SP, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en OSF.

Vorige week kwam Klijnsma bovendien met een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat mensen in de bijstand worden verplicht om Nederlands te leren. Wie weigert, krijgt minder of geen uitkering meer.