Timmermans bindt in na gesprek met Cohen

PvdA-leider Job Cohen heeft zijn fractiegenoot Frans Timmermans ervan weten te overtuigen dat er geen sprake is van een koersverandering van de PvdA. Dit zei Timmermans donderdag, nadat een interne mail van zijn hand was uitgelekt. Daarin uit hij zijn zorgen over zijn partij, die wat Timmermans betreft geen ‘SP light’ moet worden.

“Cohen heeft vandaag heel duidelijk gezegd: wij veranderen niet van koers”, zei Timmermans. “Job en ik zijn het over die koers al vele jaren eens, dus er is ook geen probleem tussen hem en mij.”

Timmermans zei ‘zeer ongelukkig’ te zijn dat de mail is uitgelekt. “Ik wilde de discussie intern voeren, en niet via de pers. Ik ben erg verrast dat deze mail op straat ligt.” Volgens Timmermans is het bij de PvdA ‘zeer ongebruikelijk’ dat interne mails uitlekken. “Shit happens”, voegde hij daaraan toe.

Donderdag verscheen in Trouw een interview met Cohen en met de nieuwe PvdA-voorzitter Hans Spekman. Zij zeiden daarin dat de PvdA en de SP dicht bij elkaar staan. “Alles overziende staan zij wat uitgangspunten betreft waar wij staan. Maar er zijn verschillen. Europa is echt een groot verschil.”

Timmermans schreef strategische, tactische en inhoudelijke bezwaren te hebben tegen de toenadering tot de SP. “De sociaaldemocratie is een toekomstgerichte beweging. Het gisteren-was-alles-beter-socialisme van de SP staat hier haaks op. En is voor ons een doodlopende weg.”

Cohen ontkende donderdagmiddag dat sprake is van een ruk naar links. Kamerlid Ronald Plasterk zei dat Cohen en Spekman in het interview ‘als geheel een verstandige opvatting’ hebben uitgedragen. “Er stond een beetje een ongelukkige kop boven. Dat we naar een andere partij toe zouden kruipen, herken ik helemaal niet.”

16 februari 2012, 15:46 
©novum