‘Groot deel fractie klaar met Cohen’

PvdA-leider Job Cohen zegt zelf dat hij gesteund wordt de hele Tweede Kamerfractie, maar achter zijn rug zeggen veel Kamerleden klaar met hem te zijn. Uit een rondgang van De Telegraaf komt naar voren dat ongeveer de helft van de dertig fractieleden het met Cohen heeft gehad.

Cohen kwam donderdag over vuur te liggen na een duo-interview met partijvoorzitter Hans Spekman in Trouw. Daarin schuurde Cohen naar de mening van onder meer Kamerlid Frans Timmermans iets te nadrukkelijk tegen de SP aan. Een door Timmermans naar de fractie verstuurde kritische mail lekte uit.

De fractie kwam bijeen voor spoedberaad, waarna de partij naar buiten toe de gelederen sloot. Cohen verklaarde nog de steun van zijn fractie te hebben. Timmermans zei dat de kwestie uitgesproken was.

In De Telegraaf nemen enkele anonieme PvdA-Kamerleden echter geen blad voor de mond. “Hij geeft geen leiding, heeft geen mening, en de communicatie is slecht”, zegt een van hen. Volgens een ander is er grote twijfel in de fractie over Cohen. “We willen een strijdbare PvdA zien. Iemand die met schuim op de bek vecht voor zijn partij. Ik vraag me af of hij het gaat redden.”

17 februari 2012, 07:51 
©novum