Europese afspraken over aanpak jihadgangers

Nederland en zeven andere EU-landen gaan meer informatie uitwisselen over jihadreizigers. Daarover zijn dinsdag afspraken gemaakt, zegt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De acht landen gaan informatie over jihadreizigers opnemen in het Schengensysteem, zodat er een lampje gaat branden als zij een van de Schengenlanden binnenreizen. Zo kan een jihadganger worden opgepakt of gevolgd.

Gegevens van jihadgangers die bekend zijn bij de autoriteiten worden bovendien opgenomen in een bestand van Europol. “Dat moet zorgen voor een beter en completer beeld van de ongeveer drieduizend Syriëgangers die in heel Europa bekend zijn”, zegt de woordvoerder.

Verder zijn afspraken gemaakt over het uit de lucht halen van jihadistische websites. Dat moet gebeuren in samenwerking met internetproviders. In Nederland is onlangs de islamsite De Ware Religie uit de lucht gehaald. Ook gaan de acht landen hun ervaringen bij de aanpak van jihadgangers uitwisselen.

De afspraken zijn gemaakt in Milaan, in de marge van een vergadering van de EU-ministers van justitie en binnenlandse zaken. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle EU-landen zich aansluiten bij de afspraken.