Helft senioren bang voor overval

Meer dan de helft van de 65-plussers is bang overvallen te worden. Iets meer dan een kwart vreest slachtoffer te worden van brand, inbraak of babbeltrucs. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO.

De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat ouderen het minst bang zijn om te vallen terwijl dat veel vaker voorkomt dan een overval. Jaarlijks overlijden ruim 2500 65-plussers na een val en belanden nog eens duizenden op de eerste hulp. In 2013 vonden er ter vergelijking 176 overvallen op ouderen plaats.

De Unie KBO stuurt woensdag aan ruim tweehonderdduizend ouderen een brochure met tips over veiligheid. Volgens de organisatie kunnen valpartijen worden voorkomen met enkele simpele ingrepen.

“Denk aan het weghalen van drempels en losse kleedjes, het dragen van schoenen met antislipzolen en zorgen voor goede verlichting ’s nachts op weg naar het toilet”, aldus de Unie KBO.