Zeven Haagse jihadstrijders omgekomen in Syrië

Zeven jihadstrijders uit Den Haag zijn omgekomen in de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen woensdag bekendgemaakt, bevestigt zijn woordvoerder.

De AIVD meldde vorige week dat de gewapende strijd in Syrië sinds eind 2012 veertien Nederlandse jihadstrijders het leven heeft gekost. Van de 130 mensen uit Nederland die naar het land zijn afgereisd, zijn er bijna dertig teruggekeerd.

Ruim dertig Haagse jihadstrijders vertrokken de afgelopen jaren naar Syrië. Zes van hen zijn inmiddels teruggekeerd en worden scherp in de gaten gehouden. Het vermoeden bestond al langer dat ook enkele Hagenaren bij de strijd waren omgekomen.

Zaterdag werd bekend dat Den Haag bijna anderhalf miljoen euro uittrekt om terugkerende Syriëgangers op te vangen. Het is onduidelijk waar het geld precies aan wordt besteed. De stad zou in zijn maag zitten met tweehonderd radicalen die steun betuigen aan de terreurgroep ISIS.

Burgemeesters uit Nederland en Vlaanderen wisselden dinsdag in Delft hun ervaringen uit over de aanpak van Syriëgangers. Ze bespraken hoe kan worden voorkomen dat islamitische jongeren naar Syrië vertrekken en wat de beste aanpak is van teruggekeerde jihadstrijders. Alle aanwezigen, onder wie Van Aartsen, bepleitten naast samenwerking tussen gemeenten ook samenwerking op internationaal niveau.