Strafbare leuzen geuit bij demonstratie Den Haag

Tijdens de pro-Palestijnse demonstratie die vorige week plaatsvond in Den Haag zijn strafbare leuzen gescandeerd. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Het OM heeft samen met de politie en twee tolken de beelden van de demonstratie bekeken. De teksten die de tolken hebben vertaald, worden door het OM als ‘strafbaar’ bestempeld. 

Justitie heeft twee verdachten op het oog die aan de uitlatingen gekoppeld kunnen worden. Ze zijn donderdagochtend aangehouden. Het gaat om een 32-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige man uit Den Haag. Het OM verdenkt de twee van het ‘aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras’. Ook worden ze verdacht van groepsbelediging. 

De demonstratie vond vorige week donderdag plaats in de Schilderswijk in Den Haag. Na afloop ontstond veel ophef, omdat onder meer antisemitische leuzen werden geroepen. De politie greep echter niet in, omdat de leuzen niet als strafbaar werden gezien. 

Burgemeester Jozias van Aartsen kreeg vervolgens veel kritiek. Hij zou gezegd hebben dat bij de demonstratie geen strafbare grenzen waren overschreden omdat de politie geen ‘strafbare feiten’ had geconstateerd. In een verklaring liet hij dinsdag weten ‘diep geraakt’ te zijn door de ‘onheuse en onterechte aantijgingen.