Amsterdam en Den Haag pakken ISIS-demo’s aan

Gezichtsbedekkende kleding en het dragen van vlaggen van jihadleger ISIS zijn voorlopig taboe bij betogingen in Amsterdam. Bij de pro-Gaza-demonstratie die zondag in de hoofdstad wordt gehouden is de politie bovendien extra alert op demonstranten die journalisten hinderen bij hun werk. Ook Den Haag scherpt het beleid aan. 

Aanleiding vormen de ongeregeldheden bij eerdere demonstraties waarbij antisemitische leuzen werden gescandeerd. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat het recht op demonstreren heilig is, maar ‘dan wel binnen de grenzen’ van de wet. 

“Nazisymbolen, het brengen van de Hitlergroet en vlagverbrandingen zijn voorbeelden van uitingen die niet worden getolereerd. Hetzelfde geldt voor de ISIS-vlag; die mogen demonstranten zondag niet meedragen.” 

In Den Haag zijn soortgelijke maatregelen afgekondigd. Ook daar kunnen betogers die de zwarte ISIS-vlaggen dragen of hun gezicht bedekken rekenen op een hardere aanpak van het Openbaar Ministerie. 

De maatregelen worden mogelijk vrijdagavond voor het eerst in de praktijk gebracht. Dan wordt in Den Haag gedemonstreerd tegen politiegeweld. De gemeente zegt aanwijzingen te hebben dat daarbij ISIS-sympathisanten aanwezig zijn. 

Het OM stuurt tolken, een videowagen en een officier van justitie zodat ter plekke besloten kan worden over te gaan tot vervolging. Een woordvoerder kon echter op voorhand niet zeggen wanneer vlaggen en gezichtsbedekking precies worden afgepakt.