Veel vertraging op eerste zwarte zaterdag

Vakantiegangers die zaterdag met de auto vertrekken naar het buitenland moeten rekening houden met extreem lange files. Op de eerste zwarte zaterdag wordt zeker drie tot vier uur vertraging verwacht op wegen naar het zuiden, waarschuwt de ANWB. 

Niet alleen Nederlanders gaan op vakantie, ook miljoenen Fransen, Duitsers en Italianen gaan op pad. Wie de ergste files en vertragingen wil vermijden, kan zaterdag beter pas na de ochtend vertrekken of op zondag gaan rijden. De eerste files op de Franse wegen staan er rond 07.00 uur. De ANWB verwacht het hoogtepunt rond 13.00 uur. 

Het grootste knelpunt is de autoroute du soleil, de A7 tussen Lyon en Orange. Vanaf ’s morgens vroeg wordt het daar extreem druk. Ook op de A6 voor Lyon, de A9 richting Spanje en de A10 van Parijs naar Orléans staat het naar verwachting bomvol. Vorig jaar stond er in heel Frankrijk rond het middaguur 828 kilometer file. 

In Oostenrijk en Zwitserland zijn de grootste knelpunten de tunnels. Voor de Karawankentunnel richting Slovenië is een wachttijd van drie uur geen uitzondering. Ook voor de Gotthardtunnel in Zwitserland is de verwachting dat de wachttijd oploopt tot boven de twee uur. 

Zwarte zaterdag betekent ieder jaar de drukste verkeersdag in Europa. Volgende week volgt een tweede zwarte zaterdag. Ook dan staan er honderden kilometers op de routes richting het zuiden.