VVD bezorgd over verkiezingsoverwinning Erdogan

De overwinning van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bij de presidentsverkiezingen in Turkije geeft reden tot zorgen. Dat stelt VVD-Kamerlid Mark Verheijen maandag. Erdogan van de islamitische AK-partij werd zondag met een absolute meerderheid gekozen tot president van Turkije en kondigde aan het grotendeels ceremoniële presidentschap te willen hervormen. 

“De angst bestaat dat Erdogan het presidentschap inzet om zijn autocratische koers door te zetten. Daar moeten we waakzaam voor zijn”, benadrukt Verheijen, die met parlementariërs uit andere landen de verkiezingen waarnam voor de Raad van Europa. “Erdogan is een meester in het vergroten van de tegenstellingen. Zeker nu zijn wij gebaat bij stabiliteit in de regio.” 

Volgens Verheijen zijn de verkiezingen goed verlopen. Wel plaatste hij vraagtekens bij de rol van de media in aanloop naar de verkiezingen. Door de invloed van Erdogan op de media kwamen de tegenkandidaten nauwelijks aan bod. “Het is een opmerkelijke prestatie, dat veel zegt over de zwakke oppositie. Ondanks de kritiek die bestaat in de Turkse samenleving heeft Erdogan toch kunnen winnen”, aldus Verheijen. 

Coalitiegenoot PvdA vindt dat Erdogan als president de hand zal moeten reiken aan de oppositie. “Politieke, religieuze en mediavrijheden zijn de afgelopen jaren onder druk komen te staan,” aldus PvdA-Kamerlid Marit Maij. “Van een kandidaat-lidstaat van de EU verwacht de PvdA dat alle vrijheden worden gewaarborgd.” 

Als premier heeft Erdogan inmiddels de maximale termijn gediend, als president wil hij meer macht naar zich toetrekken.