Kabinet veroordeelt rellen Den Haag

Het kabinet veroordeelt de rellen die zondag ontstonden in de Haagse Schilderswijk tijdens een betoging tegen terreurorganisatie de Islamitische Staat (IS). Een demonstratie mag nooit leiden tot haatzaaien, discriminatie en geweld, laat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weten in een reactie. 

“Demonstreren en je mening uiten mag, maar die rechten zijn niet onbegrensd”, aldus Opstelten. Tegendemonstranten verstoorden de betoging die was gericht tegen IS. Journalisten werden aangevallen en een agent raakte gewond. Zes mensen werden aangehouden. Het gebruikte geweld noemt Opstelten ‘onaanvaardbaar’. 

De bewindsman benadrukt dat de politie escalatie heeft weten te voorkomen. Bovendien treedt het Openbaar Ministerie volgens Opstelten hard op. Zo zijn bij alle aan IS gerelateerde demonstraties vlaggen met hakenkruizen, symbolen van IS en gezichtsbedekkende kleding verboden. 

Toch hebben verschillende partijen om opheldering gevraagd. CDA-Kamerlid Peter Oskam benadrukt dat de gewelddadigheden van zondag niet ‘kunnen en mogen’ worden getolereerd. De Groep Bontes-Van Klaveren wil dat het kabinet maatregelen treft om ‘een geweldsexplosie in de Nederlandse straten’ van moslims tegen andersdenkenden te voorkomen. 

Zo’n tweehonderd demonstranten liepen zondag de zogenoemde Mars van de Vrijheid. De betogers, verenigd onder de naam Pro Patria, vinden dat de tolerantie in Nederland te ver is doorgeschoten en dat veel harder moet worden opgetreden tegen aanhangers van IS, voorheen bekend als ISIS. 

De gemeente Den Haag laat weten dat de beelden van de rellen momenteel met politie en justitie worden bekeken. Mogelijk volgt later nog een reactie. De politie laat weten meer aanhoudingen niet uit te sluiten.