Categories Nieuws Artikelen

Oud-PVV’er: bescherm Den Haag tegen extreemrechts

Oud-PVV’er en medewerker van de Haagse islamitische Partij van de Eenheid Arnoud van Doorn wil met een ‘vrijwilligersgroep’ de Haagse Schilderswijk beschermen tegen ‘extreemrechts tuig’. Aanleiding vormt een betoging tegen terreurorganisatie de Islamitische Staat (IS), afgelopen zondag. Naar eigen zeggen heeft Van Doorn inmiddels zeventig aanmeldingen. 

De groep moet bescherming bieden aan moslims, moskeeën en ondernemers in de Schilderswijk. “Uiteraard netjes binnen de kaders van de wet en zeker niet om te provoceren”, schrijft Van Doorn dinsdag op Facebook. “We moeten te allen tijde beheerst reageren en geen agressie tonen en het goede voorbeeld geven, maar wel kordaat en standvastig optreden.” 

Van Doorn hekelt de demonstranten die zondag meeliepen in een zogenoemde Mars van de Vrijheid. Verenigd onder de naam Pro Patria verzetten de demonstranten zich tegen aanhangers van IS, voorheen bekend als ISIS. Volgens Van Doorn gaat het niet om anti-ISIS-demonstranten, maar om extreemrechtse types die ‘ISIS misbruiken om islamhaat te verspreiden’. 

Van Doorn stapte eind 2011 uit de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad en bekeerde zich daarna tot de islam. Als raadslid zette hij vervolgens een islamitische partij op. Hij werd in maart niet gekozen in de raad. en is inmiddels fractiemedewerker van de Partij van de Eenheid. 

Pro Patria heeft een nieuwe mars aangekondigd op 20 september. Zo’n tweehonderd demonstranten liepen zondag mee. Islamitische tegendemonstranten verstoorden de demonstratie echter, onder meer door met stenen te gooien. De politie voorkwam dat beide groepen met elkaar in contact kwamen. Wel werd een aantal journalisten belaagd en raakte een agent gewond.