Wilders hekelt afwezigheid Van Aartsen

Geert Wilders veroordeelt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen omdat hij zijn vakantie niet wil afbreken vanwege de rellen in de Schilderswijk. De voorman van de PVV typeert de ongeregeldheden als oorlog, en stelt vast dat Van Aartsen afwezig is. Een betoging tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) liep zondag uit de hand toen tegendemonstranten journalisten en agenten belaagden. 

Ook de opstelling van de lokale PvdA wordt door Wilders veroordeeld. De Haagse coalitiepartij liet weten het geweld ‘onaanvaardbaar’ te vinden, ‘ook al is de provocatie nog zo groot’. “Shariafascisten zijn de baas”, concludeert Wilders. 

Van Aartsen liet weten zijn vakantie in Frankrijk niet af te willen breken vanwege de rellen, waarbij zes mensen werden aangehouden. De gemeente Den Haag wil het politieonderzoek afwachten. Pas daarna volgt mogelijk een reactie. 

Het kabinet veroordeelde de rellen al wel. Een demonstratie mag nooit leiden tot haatzaaien, discriminatie en geweld, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een reactie. 

Zo’n tweehonderd demonstranten liepen zondag een zogenoemde Mars van de Vrijheid. De betogers, verenigd onder de naam Pro Patria, vinden dat veel harder moet worden opgetreden tegen aanhangers van IS, voorheen bekend als ISIS. Islamitische tegendemonstranten verstoorden de demonstratie.