Mogelijk spoeddebat Den Haag over Schilderswijk

De Haagse gemeenteraad komt mogelijk deze week nog bijeen voor een spoeddebat over de situatie in de Schilderswijk. Het initiatief voor een spoeddebat van Groep De Mos-Ouderenpartij wordt door voldoende partijen ondersteund, zo laat fractievoorzitter Richard de Mos dinsdag weten. Aanleiding zijn de ongeregeldheden die zondag een betoging ontsierden. 

“We willen het liefst deze week nog debatteren over de hoog opgelopen spanningen in de wijk en over de vraag wanneer je mag ingrijpen tijdens een demonstratie”, zegt De Mos, die de PVV en de SP aan zijn zijde heeft. “Het debat kan op zijn vroegst deze week worden gehouden, anders wordt het begin volgende week.” 

Volgens de regels hoeft burgemeester Jozias van Aartsen zijn vakantie niet af te breken, laat plaatsvervangend voorzitter van het presidium van de gemeenteraad Rachid Guernaoui (D66) weten. Wel bevestigt hij dat het debat ‘in theorie’ nog deze week kan worden gehouden. 

Burgemeester Van Aartsen (VVD) liet eerder weten dat hij zijn vakantie in Frankrijk niet afbreekt vanwege de ongeregeldheden in de Schilderswijk. Hij komt naar verluidt zaterdag terug. 

Aanleiding voor het spoeddebat vormt de betoging van zondag tegen de terreurorganisatieIslamitische Staat (IS). Islamitische tegendemonstranten verstoorden de demonstratie, onder meer door met stenen te gooien. Een aantal journalisten werd belaagd en een agent raakte gewond.