VVD: aanslag op MH17 staat nu vast

Het staat nu vast dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines door een aanslag in het oosten van Oekraïne is neergestort. Dat stelt VVD in reactie op het tussenrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de oorzaak van de vliegramp. Nader onderzoek moet volgens de coalitiepartij uitwijzen wie de aanslag heeft gepleegd.

 “Het rapport sluit alle tot vandaag bekende oorzaken van luchtvaartongelukken uit. De onderzoeksraad spreekt over ‘een groot aantal voorwerpen dat met hoge energie, van buitenaf, MH17 heeft getroffen'”, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. ” Voor de VVD staat vast dat het hier om een aanslag gaat. Waarmee en door wie is nog niet vastgesteld.”

 Volgens Ten Broeke is het definitieve rapport van de onderzoeksraad, dat uiterlijk juli volgend jaar wordt verwacht, een ‘belangrijke bouwsteen’ in de uiteindelijke waarheidsvinding. “Voor ons allen, maar in het bijzonder voor de nabestaanden, zal dit een proces worden dat altijd langer duurt dan gewenst.”

 20140909