Asscher: laat je niet gek maken

De dreiging van islamitisch extremisme noopt tot waakzaamheid, maar voor het overige moeten Nederlanders doorgaan met leven. “We moeten ons niet gek laten maken”, zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Mark Rutte (VVD), die bij de VN-top in New York is.

Nederland wordt niet voor het eerst geconfronteerd met de dreiging van extremisme. Maar dat het kabinet heeft besloten om mee te doen met de gewapende strijd tegen de Islamitische Staat leidt tot een hoger risico. Burgers moeten daarom alert zijn en dingen melden die niet kloppen. Verder moet iedereen gewoon doorgaan met leven, zei Asscher minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) na.

De vicepremier verdedigde verder het advies van het ministerie van Defensie dat militairen voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer moeten reizen. Asscher erkende dat dit niet leuk is voor militairen, die vaak trots zijn op wat ze doen. Ook hoeven zij zich niet te ‘verstoppen’. “Maar als voorzorgsmaatregelen noodzakelijk worden geacht, moeten we dat doen.”

Aanleiding voor het besluit van Defensie was een oproep van een Nederlandse jihadstrijder om een ‘stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten’. Na de oproep zouden dreigementen zijn geuit die op militairen zijn gericht. Asscher benadrukte vrijdag dat het ‘geen concrete dreiging’ bestaat en dat het om een voorzorgsmaatregel gaat.

 2014-09-26