Moslims opgeroepen niet te slachten op dierendag

Vier dierenbeschermingsorganisaties roepen moslims in Nederland op zaterdag geen schapen te slachten op dierendag. Door een ongelukkig toeval vieren moslims dan hun Offerfeest. “Een wrange samenloop van omstandigheden”, zo schrijven de vier organisaties in een verklaring op hun website.

Op dierendag staan volgens de organisaties veel mensen stil bij het leed dat dieren wordt aangedaan. Omdat het volgens de dierenbeschermingsorganisaties voor moslims is toegestaan in plaats van een offer geld te doneren aan arme mensen, doen de organisaties een oproep om daarvoor te kiezen in plaats van een lam te slachten. “Laten we er op 4 oktober samen voor zorgen dat zowel het leed van dieren als van mensen wordt beperkt”, zo staat in de verklaring.

In een reactie laat het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) weten het offeren niet te gaan verbieden. “Het Offerfeest is een van de belangrijkste religieuze feesten”, aldus een woordvoerder. “We zijn het eens met de organisaties dat we het leed voor dieren tot een minimum willen beperken. Daarom roepen we iedereen op goed te kijken bij wie je een dier slacht.”

Op dierendag schenken veel Nederlanders net iets meer aandacht aan hun huisdier. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Initiative Mediabrands. Cadeautjes worden vooral gegeven in de vorm van lekker eten en een nieuw speeltje. Vooral visbezitters zijn genereus. Van heeft geeft 92 procent zijn zwemmende huisgenoot net een beetje extra op dierendag. De verwachting is dat ruim zeven miljoen euro aan extraatjes gaat worden uitgegeven.

Online winkel Bol.com heeft speciaal voor dierendag een overzicht gemaakt van items die veel worden verkocht. Zo wordt veelal graanvrije voeding gekocht en slapen dieren vaak op een dierenkussen of een kattenmand. De verkoop van deze luxe bedden is het afgelopen jaar verdubbeld.

Ook denkspelletjes voor dieren wordt steeds populairder. Dit zijn spellen waarmee het dier zich kan vermaken als het baasje niet thuis is, zoals bijvoorbeeld een speelmuis of een kattenhengel.

2014-10-01