Binnenstad Utrecht krijgt gratis wifi

Bezoekers en inwoners van Utrecht kunnen straks gratis internetten als ze de stad in gaan. Voor het einde van het jaar moet in de hele binnenstad een draadloos netwerk beschikbaar zijn. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt. Utrecht trekt honderdduizend euro uit voor het project.

 Op enkele Utrechtse pleinen was het al mogelijk om gratis te internetten op bijvoorbeeld een telefoon of een laptop. Dat wordt nu uitgebreid naar de complete binnenstad en naar het Wilhelminapark en het Griftpark, net buiten het centrum. Utrecht wil met het aanbieden van gratis internet zijn gastvrijheid voor nationale en internationale bezoekers vergroten.

 Het netwerk is eigenlijk niet bedoeld voor bewoners van de stad, maar kunnen er wel gewoon gebruik van maken. “Als ze bijvoorbeeld in het park chillen, kunnen ze evengoed internetten”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Omdat de sterkte van het netwerk beperkt is, zal er binnenshuis niet veel met het wifinetwerk kunnen worden gedaan. “Bewoners moeten daarom niet massaal hun abonnement opzeggen.”

 Ondernemers en bedrijven kunnen tegen een kleine vergoeding toegang krijgen tot het netwerk. Studenten kunnen het netwerk gebruiken om toegang te krijgen tot Eduroam, een gratis netwerk van hogescholen en universiteiten.

 2014-10-02